4.9.07

>>>MammaBarn - bärsjalar & bärselar

Det är verkligen ett nöje att få presentera denna veckas webbutik, MammaBarn.

Lottie på MammaBarn ville dela med sig av sin kunskap kring att bära barn.
MammaBarn är en butik som har ett sortiment
av de bästa bärsjalar och bärselar som finns på marknaden.

Lotties artikel kommer som del 4 i Artikelserien "Att bära ditt barn":

ARTIKELSERIEN:
1) Psykologiska fördelar

2) Hälsomässiga fördelar

3) Fler skäl till att bära ditt barn

4) Knyt ditt barn till dig –
om bärsjalar och bärselar


Knyt ditt barn till dig
av Lottie Bratland på MammaBarn

I denna artikeln kommer vi titta närmare på vilka olika typer av bärsjalar som finns och hur de används samt titta lite närmare på ergonomiska bärselar.

>Trikåsjalar<

Trikåsjalar är något av det mjukaste och skönaste man kan bära en liten bebis i. Trikåsjalarna upplevs av många som lätta att lära sig knyta då man inte behöver vara lika noggrann som med en vävd bärsjal med att få tyget precis jämnt. Den elastiska kvaliteten gör även att trikåsjalen inte behöver knytas om varje gång eftersom du kan bära den färdigknuten på dig och enkelt ta i och ur barnet flera gånger med samma knytning. Trikåmaterial fungerar vanligtvis optimalt upp till ca 1 års ålder. Därefter rekommenderas en vävd bärsjal om du vill fortsätta med knytbar bärsjal eller en kvadratisk bärsjal alternativt en ergonomisk bärsele för bästa komfort. Kanske kompletterat med en ringsjal för kortare bärstunder.

Exempel på trikåsjalar är Sino (från svenska Looma), Moby Wrap, MaM ECO (hampa/bomull).

>Vävda bärsjalar<

För dig som vill bära ett lite större/tyngre barn längre stunder rekommenderar vi en vävd bärsjal. En knytbar lång vävd bärsjal är det mest flexibla bärhjälpmedlet som finns och knytningen kan anpassas efter barnets växlande bärbehov. Beroende på längd på bärsjalen kan man knyta många olika slags knytningar och barnet kan bäras på såväl mage som rygg och höft. Det stadiga tyget är stretchigt på diagonalen och ger optimal avlastning för såväl barn som bärare. En vävd bärsjal kan användas redan då ditt barn är nyfött och så länge som ditt barn har behov av att bäras (ca 3-4 år). En vävd bärsjal tål att användas varje dag i flera år, tvättas ofta och blir bara mjukare och skönare ju mer den används.

Exempel på några vävda bärsjalar är Amazonas CarrySling, Hoppediz, Calin Bleu gauzesjal och Easycare.

>Ringsjalar<

En ringsjal kan användas redan då ditt barn är nyfött och så länge som ditt barn har behov av att bäras (ca 3-4 år). Man kan bära i vagga, mage mot mage, på höft eller rygg. Ringsjalen är snabb och enkel att använda och det går att byta bärposition utan att ta ur barnet. Dessutom är en ringsjal perfekt för barn som kryper/går och som ofta vill upp och ner ur bärsjalen. Ringsjalen tar liten plats ihopvikt, vilket gör att den kan följa med överallt - bara att stoppa ner i väskan, ryggsäcken eller i vagnen. Den kan användas som enda bärhjälpmedel men de flesta har ringsjalen som ett "snabbare" komplement till andra bärsjalar/bärselar och/eller barnvagnen.

Exempel på ringsjalar är Ringo (från Looma), Känguru ringsjal och Taylor Made.

(Dessutom kan man lätt sy en ringsjal själv.)

>Mei tai/kvadratiska bärsjalar<
En mei tai är en kvadratisk bärsjal och kan liknas vid ett mellanting mellan bärsjal och bärsele.
Den består av ett fyrkantigt tyg med fyra breda band, ett i varje hörn. De nedre banden knyts runt midjan och de övre banden över axlar och rygg. En mei tai är dessutom mångsidig då den kan användas från det att barnet är nyfött och upp till flera års ålder. Den kan även användas hela året - på sommaren är den bland de svalaste alternativen och på vintern går den att bära i både innanför och utanpå ytterkläderna.

Exempel på kvadratisk bärsjalar är Baby Hawk, Kozy Carrier och Sköldpadda mei tai.

>Ergonomiska bärselar< Ergonomiska bärselar är ett bra alternativ för dig som tycker att det verkar komplicerat att knyta en bärsjal eller som ett komplement, ett "snabbare" alternativ, till bärsjalen. I en ergonomisk bärsele sitter barnet ergonomiskt rätt (precis som i en bärsjal) i s.k. grodställning, med knäna högre än rumpan. Dessutom är bärselarna suveräna för dig som bär då de har ett brett avbärarbälte, vilket gör att barnets tyngd vilar på dina höfter istället för på axlarna som med en traditionell bärsele. Med en ergonomisk bärsele kan du således bära såväl yngre som äldre barn. Bärselarna kan användas på både mage och rygg och vissa modeller går det även att bära i på höften.

Exempel på ergonomiska bärselar är ERGO, Patapum, och Beco.

För att läsa mer om bärsjalar och bärselar,
gå gärna in på MammaBarns butik på nätet.


Tack Lottie, för att du delade med dig!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vi har läst *jättemycket* om olika bärsjalar och bärselar för att kunna komma fram till vilken vi ville investera i. Det är viktigt för oss att kunna bära vårt barn så mycket som möjligt för anknytningens skull.

Den bärselen som imponerade gång på gång (på gång) var ERGO Baby Carrier. Efter allt som vi har läst och allt som vi har hört (på Internet och av vänner) så har ERGO hamnat överlägset överst på listan. Vi har bara hittat fördelar med ERGO.

Några saker som gör ERGO så bra:
- ERGO är bekväm.
- ERGO är lätt.
- ERGO är snygg, med olika färgkombinationer att välja på.
- ERGO fördelar barnets vikt på ett bra sätt för förälderns axlar och rygg (det mesta hamnar på höfterna) dvs den är ERGOnomisk.
- Barnets vikt hamnar på barnets rumpa istället för emellan benen (som t ex Baby Björn - vilket inte är lika bra för barnet) dvs den är ERGOnomisk.
- ERGO är lätt att använda (när man väl har fått till det!). Både ett häfte med instruktioner och en dvd medföljer för att visa hur barnet kan bäras (på magen, ryggen och på höften).
- Man kan använda ERGO för att bära sitt barn från födelsen upp till ca 18 kg.
- ERGO passar nästan alla storlekar på oss föräldrar! (från kort till lång, liten till stor)
- ERGO gör att barnet kan somna lätt och tryggt (det finns ett huvudstöd som gör att huvudet inte ramlar bakåt när barnet somnar)

Vi tyckte till slut att just ERGO Baby Carrier skulle bli värd pengarna som vi lägger på den, i och med att det finns så många fördelar och kan användas i minst 3 år.

Anonym sa...

Ergo är verkligen superbra!! Vårat barn väger nu dryga 10kg & det är inga problem.
Den är dessutom bekväm & jättelätt att använda. Den har en praktisk ficka till nappar & torktrasor.

Den lilla luvan som sitter på som huvudstöd till spädbarn fungerade jättebra som solskydd i SA. (Ett tips!)

Anonym sa...

Kul att ni tar upp det här med bärsjalar och bärselar! Vi väntar fortfarande på bb men har redan hunnit skaffa oss en hel del sjalar. Vi hoppas och ber att vi får ett litet sjalbarn att fylla sjalarna med snart! Jag gillar framförallt min Easycare men jag har också en Mei Tai som är riktigt skön. Jag har också en tunnare vävd sjal som blir bra om vi får bb i vinter när det är varmt i Sydafrika. Sen har jag också sytt en ringsjal som blir perfekt till resan eftersom den är i ett lite varmare tyg, det brukar ju vara kallt och dragigt när man flyger.
Ett tips är dock att provknyta och provknyta och provknyta sjalarna så att man inte blir supernervös när man väl ska knyta in sitt lilla sjalbarn.

Anonym sa...

Vi har också Ergo tycker den är super. Har ryggproblem men kan bära vårt barn på snart 10kg en hel dag utan att få ont i min rygg!
Rekommenderar Ergo varmt!