20.7.07

>>>AFSA fråga 8 : Tips på gåvor

En till fråga enligt önskemål!

Har ni tips på presenter/gåvor till:

  • biomamman/pappan
  • barnhemmet
  • personalen
  • Martie
  • osv?

Fick ni positiv respons på dem?What kind of gifts did you bring as thank-yous for the people in South Africa?

Svara gärna genom att lämna en kommentar!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vi hade svenskt godis med till alla! Mycket uppskattat! Sedan frågade vi Martie vad de behövde på barnhemmet och då frågade hon och vi köpte det, första gången en stol, leksaker och kläder och andra gången blöjor, kläder och leksaker. Vi framkallade även kort som vi ramade in och gav till den speciella person som hade haft extra mycket hand om våra barn. Vi hade även med ljuslyktor, keramik koppar till kaffe och typiska souvenirer från sverige. Biomamman köpte vi ett smycke till i SA.

Anonym sa...

vi hade med godis, chokladkakor, bilar, smågodis, pepparkekor. Visst det var uppskattat men det har de fått Många gånger förut. Nästa gång, om det blir en nästa gång ska vi försöka komma på lite annat istället.

Till barnhemmet köpte vi blöjor, kläder, mat, babyolja & andra produkter. Till personalen där, godis, kakor & lite annat.

Anonym sa...

Till bio mamma hade vi ett halssmycke med, med en bild på sonen inuti. Plus en bok om Sverige o trakten där vi bor.
Till barnhemmet gav vi tillsammans med våra "grannar" på guesthouset en tvillingsulky. Plus godis, blöjor,nappar välling och annat dom behövde för tillfället.
För övrigt så hade vi med souvenirer typiska från den trakten vi kommer ifrån. (keramik)
Almanackor om Sverige (på engelska) hade vi också med oss, minns ej riktigt vilka som fick dom......tror domaren fick en! (detta var 2001, så de va ett tag sen!)

Anonym sa...

Det är knepigt det där med gåvor i samband med adoption. Vi har tex inte haft med gåvor till ABBAs personal som haft hand om våra adoptioner, eftersom det känns oetiskt. Sista gången kommer vi att ha med gåvor till dem. Vi vill inte att minsta skugga skall falla på oss i fråga om att vi mutat eller köpt oss fram i samband med adoptionerna. Detta har vi talat med företrädare för ABBA om, och de var helt eniga med oss. Att ge presenter till en domare skulle jag bara inte drömma om :-) Men jag tror att medvetenheten om dessa frågor är större nu än för några år sedan.

Att ge barnvagnar mm till barnhemmen känns inte problematiskt, tycker jag, så länge det inte är stora värden det är fråga om, och man börjar tangera donationer. Likaså presenter till biomamma och fosterfamilj etc.

Däremot vänder jag mig mot att AC uppmanar en att ta med godis och tidningar till ambassadpersonalen - för de blir så glada då! De är offentliga tjänstemän i Sveriges tjänst och skall av princip inte ta emot något som helst i samband med myndighetsutövning - ens om det är fråga om en påse Ahlgrens bilar. Det tycker jag är en principsak. De får skicka sina tidningar i diplomatpouchen, vilket de f.ö. säkert gör... Jag tycker det är direkt olämpligt av AC att uppmuntra till detta.

Anonym sa...

Vi gav presenter till Heidi/Abba, Martie, fosterfamiljen och barnhemmet och biomamman trots att vi inte träffade henne själva.

Vi gav ett litet fotoalbum med brev och bilder på vårt barn både till mamman, fosterfamiljen och Housemother på barnhemmet. Biomamman fick ett silversmycke, ett kors och ett halsband jag gjort själv. Jag hoppas hon får dom på något sätt.

I övrigt delade vi ut pepparkakor + formar och recept (då det var jul). Halmjulgranspynt och glögg till personalen och cd skivor med svensk musik som jag hittat till bra pris.
Jag hade köpt en bok (häfte från bokhandel/Svenska institutet) om svenska traditioner, men när vi kom till Svenska ambassaden fanns de att få där gratis!!!

Anonym sa...

Oj vad mkt gåvor som ska ges. Hur vet man vem man ska ge till och vad? Köpte ni det mest där nere eller i Sverige?