4.7.07

>>>Artikelserie - Att bära ditt barn

Tänkte skriva en artikelserie om fördelarna med attbära ditt barn” (dvs att ofta har barnet nära i antingen bärsele eller bärsjal).

ARTIKELSERIEN:
1) Psykologiska fördelar

2) Hälsomässiga fördelar

3) Andra skäl till att bära ditt barn

4) Bärselar – vilka är bra?

5) Bärsjalar – vilka är bra?


Idag om ”Psykologiska fördelar med att bära ditt barn”:

Psykologiska fördelar

  1. Anknytning, anknytning, anknytning!

  1. Att bära ett barn nära minskar gråt och kinkighet med 43% på dagen och 51% på natten enligt en undersökning i den amerikanska tidningen Pediatrics.
  2. Burna barn behöver ofta bäras mindre än andra barn när de blir större. Burna barn har också en tendens till att bli mindre klängiga.
  3. Äldre barn kan ha lättare att acceptera ett nytt syskon som bärs mycket. Detta för att man har händerna fria till att ta hand om syskonet också.
  4. När ditt barn bärs tar det del av ditt tal och andra aktiviteter på ett roligt och naturligt sätt.
  5. Burna barn ser och upplever världen. De deltar i den tillsammans med föräldern och kan lättare utveckla sina sinnen. De blir också mindre uttråkade och mer självsäkra och trygga.

Övriga delar av artikelserien kommer under veckan…

Vilka erfarenheter har du av att bära ditt barn?

1 kommentar:

Anonym sa...

Att bära ett barn är viktigt för att man ska skapa den där djupa kontakten och än viktigare blir det med ett barn som i tidig ålder blivit lämnat och kanske har hanterats av många personer…

ett sådant barn behöver få en tid där det kan knyta an till sina nya föräldrar och att bäras i en sjal är ett bra hjälpmedel i denna känsliga del av barnets liv.

Barn som bärs mycket blir inte hårt knutna till föräldrarna som många tycks tro! Tvärtom så vill de utforska sin värld när den dagen kommer… de vill bäras allt mindre och mindre… och vid ca 3 års ålder så är det inte mycket man får bära dem… barn som bärs mycket blir mer självständiga och har stor tro på sig själva.

Jag kan idag se skillnad på barn som bärs mycket.. jag ser det på hur de gör med sina ben när man lyfter upp dem eller hur de lägger huvudet mot den som bär dem… barn som inte är sjalburna gör inte det här… inte på samma sätt, vilket ju är ganska intressant!