16.7.07

>>>AFSA fråga 7 : Minnessaker från SA

Här kommer en till AFSA fråga!

Köpte/skaffade ni en "souvenir" i Sydafrika som minnessak till ert barn?
Vad var det i så fall och vad var tanken bakom?

Did you purchase any souvenirs in South Africa for your child to remember SA by?
What was it, and what was the thought behind it?

Svara gärna genom att lämna en kommentar!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Vi köpte en ljusstake som föreställer en afrikansk kvinna med ett barn på ryggen. På biomammans födelsedag tänder vi ett ljus i ljusstaken och tänker på henne.

Anonym sa...

Till Isidor köpte vi en zulusköld och Pauline köpte vi en stor trumma. Sedan köpte vi en massa små saker och stora... En giraff tex som vi inte kunde packa ner!!! Sydafrikanska flaggor att sätta i deras dopflaggstänger och e lite större flagga för att ha på trappan och massor av små flaggor för dekoration. Vi köpte även många böcker till alla våra barn om Sydafrika som de kan läsa när de blir äldre.

Anonym sa...

Vi köpte en stor trumma man kan spela på + en handdocka till vårt barn.

Anonym sa...

Vi köpte dagens tidning samma dag som vi fick vår kille så han kan läsa vad som hände just då i Sydafrika när han blir stor.

Annat som vi köpte med var flaggor, klistermärken, vykort, böcker, halsband. Speciellt en bok som är mer för barn/tonåringar med jättemycket fakta om Sydafrika, den heter: All about South Africa. Den är som en pocketbok i A4 format med mycket bilder, kan rekomnederas (både till stora & "små")!!
(Tips! Om ni köper böcker i SA så fråga om de kan plasta in dem så de håller sig fina under resan hem, det gjorde vi & de höll sig jättebra!)

Annat som vi tog med, lite av den röda jorden, fina blad, frökapslar, kottar mm. Vi har också sparat en sedel av var (big five) som minne.

Anonym sa...

Vi köpte några saker att dekorera vår dotters rum med. Som speciellt minne köpte vi ett vackert handgjort fotoalbum i vilket vi lägger ett foto från vare månadsfödelsedag.

Anonym sa...

Vi planerar att köpa en Sydafrikansk dagstidning från dagen vi får vårt barn och spara en svensk dagstidning från samma datum. Det kan ju vara lite kul för barnet i framtiden att jämföra.
Ulrika

Anonym sa...

Vi köpte några Sydafrikanska flaggor i olika storlekar för blivande fester mm. och den dagens tidning då vi fick vår underbara dotter. Jag samlade också mynt från 2006 (det var då vi hämtade henne), de Sydafrikanska mynten är ganska snygga med olika djurmotiv på. Dessutom köpte jag ett guldhalsband med den afrikanska kartan på som jag tänker använda själv tills min dotter blir lite större. Vi råkade också hitta en barnbok om en anka med samma namn som vår dotter, och den måste vi naturligtvis köpa även om den var bara på afrikans!

Anonym sa...

Vi köpte bl a dagstidningar, barn- och ungdomsböcker som minne, plus kokböcker och andra böcker av intresse. Plockade frökapslar (jakaranda) och "kottar" från palmen på vår gård.

Vi köpte en liten mjuk speldosa som vi spelade för N medan vi var i Sydafrika. Alltid när jag hör den spela förs jag tillbaka till Sydafrika, den ger helt speciella minnen!

På marknaden vid Hatfield köpte vi en jättebillig handgjord mobil som föreställer olika mänskor. Köpte massor med halsband, Ndebele-dockor, en jättefin väggbonad, handmålade bilder och underbara handgjorda fåglar som föreställer många av de Sydafrikanska fåglarna (köpte 9 st utanför Union buildings)

Vi har sparat lite sedlar och mynt, broschyrer, kvitton och andra papperslappar och scannat in dom för att använda dem i dotterns lifebook.

En rolig grej som vi köpte och som får mej personligen att minnas SA, är ett blått paraply från köpcentret inne i Pretoria. Man såg massor med mörkhyade personer gå runt med paraplyn i hettan, och det känns lite kul att själv gå med ett likadant paraply. Medan vi var i SA använde vi paraplyet som solskydd för bebisen när vi var ute vid poolen.

Anonym sa...

Vi köpte en stenskulptur om föreställer två vuxna som kysser varann och ett barn i mitten. Dessa är vanliga på marknaderna.

Vi köpte också flera SAproducerade dvd-filmer och cd-skivor med gospelmusik, efter tips från Heidi. Tydligen gillade vår son gospel enligt barnhemmet så vi köpte skiva på deras tips, men just Afrikaansk gospel blev vi inte så förtjusta i, den afrikanska är bättre.

Vi fick tag på en fantastisk bok som heter "Vanishing Cultures in South Africa" som beskriver de flesta folkslagen, både stora och små. Vi fick leta efter den här boken på Marties tips och hittade den först på flygplatsen. Där hade de flera exemplar trots att den var slut på förlaget.

Souvenirbutiken på flygplatsen var för överigt den bästa vi träffade på och en del saker där var till och med billigare än på African market. På African market måste man pruta ordentligt!!!! Souvenirbutiken i Eastwood var också rätt bra.

På Cultural Village hittade jag pärlhalsband och armband gjorda av den folkgruppen som vårt barn kommer ifrån. Det hittade jag ingen annanstans.

Jag köpte ett musikintstrument "tum-piano" som jag tycker var lite höftigt och som tog betydligt mindre plats än en trumma.

Vi köpte flaggor genom Martie.

Anonym sa...

Vi har gjort två adoptionsresor, en till Colombia och en till Sydafrika. På båda våra resor köpte vi fotoböcker med vackra bilder från landet, djur, natur och städer. Vi tittar ofta i dessa böcker tillsammans, och så gör också gäster hemma hos oss.

Vi köpte också oljemålningar i souvenirbutiken bredvid pannkakshuset (minns inte namnet). Går lätt att rulla ihop och väger inte mycket.