2.8.07

>>>Sydafrikansk mat - Roti


Hela augusti månad har vi sydafrikansk mat tema här på AFSA-sidan.

Vi har testat recept från böcker som t ex "Med Smak av Sydafrika" och annat.

Vi vill att temat ska vara så "interaktivt" som möjligt, och att vi är många som bidrar med tips, recept och kommentarer.




När vi slog upp boken och såg alla exotiska och läckra recept, så tänkte vi börja med den som såg enklast ut! Så det blev roti (bröd). Roti bröd har sina "rötter" i den indiska matkulturen, som också har påverkat den sydafrikanska maten så mycket.

Här kommer receptet:
Roti
5 dl grahamsmjöl

1 msk ljummen olja
3-4 dl vatten
1 tsk salt
1 finhackad gul lök

1 msk finhackad chili (grön eller röd)
1 msk finhackad koriander
250 g rumstempererat smör
olja till stekning
Gör så här:
1. Mät upp mjölet i en skål och tillsätt den ljumma oljan och vattnet, lite i taget. Blanda ner salt, lök, chili och koriander. Arbeta ihop degen till en mjuk boll.
2. Kavla ut degen och arbeta in smöret helt. Låt ligga i kylen ca 3 timmar.
3. Fördela degen i 8 bitar och forma till pannkaksstora bitar. Pensla bitarna med lite olja och stek i torr het panna. Håll brödet varmt i ugnen på 150 grader.
Roti är fantastiskt inte bara till soppor, utan även att doppa i stuvningar och grytor.


Vad vi tyckte:
Det är chilin som gör brödet så otroligt gott och så annorlunda (vi hade inte med koriander eftersom en av oss inte tycker om det).
Nu vet vi inte om vi använde brödet på "rätt" sätt, men vi hade det nästan som mjuka tacos, med köttfärs & creme fraiche samt färska grönsaker.
Hade säkert varit jättegott till soppa!
Vi kommer absolut att baka roti fler gånger!

Har du testat roti bröd? Antingen här hemma eller i Sydafrika? Vad tyckte du?

1 kommentar:

Anonym sa...

Har aldrig testat det men ska göra det, verkar enkelt & gott!