4.7.07

>>>Filmtips #1 : Catch a Fire


Tänkte recensera några filmer på AFSA sidan, med fokus på berättelser som har någonting med Sydafrika att göra.

Bidra gärna med era egna tankar om filmerna som recenseras här.

Catch a Fire
Om apartheid i Sydafrika under 80-talet

Filmens utgångspunkt heter Patrick Chamusso och är en person som finns på riktigt. Det här är historien om hur denna lammfromma familjeförsörjare med mindre politiskt intresse än sina små döttrar kunde förvandlas till en frihetskämpande fotsoldat. Med sin familj och sin pojkfotbollsklubb som livsglädje vänder Patrick ryggen mot de orättvisor som finns omkring honom.

Vändpunkten kommer efter ett attentat mot hans arbetsplats då han och två kollegor tas in förhör. Förhören leds av en annan familjefader, Nic Vos, lika insatt i sitt smutsiga jobb som Patrick är i sitt fotbollslag. Patrick kan då inte längre blunda inför de omänskliga metoder som används, inte bara mot oskyldiga arbetare utan även deras familjer.

Utan att ta upp de svåraste frågorna berättar filmen en enkel historia om vardagslivet på båda sidorna av apartheidsystemets gränser.

Vi tyckte det bästa med filmen var att den var baserad på en riktig person och på verkliga händelser. Både huvudskådespelarna gjorde bra ifrån sig och man fick en bra insikt i hur det kan ha varit att leva under 80-talet i apartheidens Sydafrika. Slutet av filmen var upplyftande - huvudkaraktären måste göra ett val och väljer rätt. Filmen är dock inte lämplig för barn.

Den får 4 AFSA-bockar av 5!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tyckte om filmen. Men jag blir så arg när jag ser eller läser om systematisk orättvisa, som förekom i det här fallet.