16.6.08

>>>The Comrades Marathon

Här i Sydafrika igår var det "Comrades Marathon" som fick mest uppmärksamhet på TV, radio och i tidningarna. "The Comrades" är ett 90 km maratonlopp från Durban till Pietermaritzburg, och i år var hela loppet längs en uppförsbacke (beroende på vilken riktning de springer).

Deltagarna har 12 timmar på sig att springa klart, och när vi såg på de sista sekunderna igår kväll var det en man som bokstavligen kröp över mållinjen med 15 sekunder kvar (den som vann igår sprang på 5:24!).

Den hette "Comrades" från början för det var inte alls ovanligt att se att människor hjälpte varandra klara av sista sträckan (genom att till och med bära sina kamrater över mållinjen) men nu har de ändrat reglerna så att man måste klara det på egen hand, vilket har varit hett debatterat i media de senaste dagarna.

Det finns också en sydafrikansk film, The Long Run, som handlar om Comrades Marathon, om en afrikansk kvinna och hennes vita coach och deras målsättning att hon ska bli den första afrikanska kvinna som vinner The Comrades (filmen är bara sådär, men den visar mycket av Sydafrika).

Inga kommentarer: