27.4.08

>>>Ndebele!

Först nu märker jag att jag av misstag glömde "Ndebele" som folkslag i undersökningen (den fanns ju med i den första). Men det är lite för sent att göra undersökningen en tredje gång, när så många redan har svarat. Så "Annat" kan vara Ndebele i detta fall.
Jag ber om ursäkt!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vi fick veta när vi var ner och hämtade vårt barn att man oftast räknar folkslagstillhörighet enligt det folkslag som pappan tillhör. Vårt barn tillhör alltså ett folkslag (pappans), men mamman kommer från ett annat. Ska vi kryssa för pappans folkslag eller skall vi kryssa för alternativet två olika folkslag? Jag trodde att det inte var möjligt att tillhöra två olika folkslag, att folk i SA automatiskt anser en tillhöra pappans folkslag, men kanske vi har fått fel information?
Vet nån som läser här på sidan nåt mer om den här saken?

Mr and Mrs Lorentzon sa...

Bra fråga!

Jag (Katie) vet tyvärr inte, och eftersom vi inte har hämtat vårt barn än så har vi inte lika mycket information som ni som har varit nere och kunnat ställa frågor osv.

Som vi har förstått det så är det lite mer "ovanligt" att föräldrarna kommer från två olika folkslag.

För undersökningens skull så är det kanske lättast om man svarar "2 olika" om föräldrarna kommer från 2 olika folkslag (även om traditionen i SA inte är så).

Anonym sa...

Vårt barn tillhör också 2olika folkslag. I rapporten står det att barnet tillhör mammans folkslag, men då skulle det alltså stått pappans folkslag? Detta har vi inte reflekterat över tidigare, någon som vet?

Anonym sa...

Alla våra barn har föräldrar med olika ursprung. I vår lilla värld är det m a o vanligt och jag uppfattar det inte som ovanligt i Sydafrika i stort. Enligt tradition ska man väl helst inte gifta sig över gränserna och vi fick lära oss att "närsamhället" kunde känna mindre ansvar för ett "blandbarn" ...kanske tvingas bio-mammor oftare lämna dessa barn än om pappan har samma bakgrund??

Saknar även Venda i listan över grupper!

Mr and Mrs Lorentzon sa...

Vad bra att du nämnde Venda-folket!

Jag (Katie) kände inte alls till Venda-folket och har nu kollat upp mycket så att jag kan skriva ett inlägg om dem framöver.

Tack!

Anonym sa...

Jag hann inte svara tidigare, men Pedi är också en stam som inte finns med, men som bl.a. presenteras på Cultural Village-turen. Vår dotters mamma är från den stammen och pappan från en annan. Jag kryssade för "2 olika" i undersökningen.