17.7.07

>>>Grattis, MADIBA!!!


På onsdag fyller Nelson Mandela 89 år.

Under apartheid-eran var Nelson Mandela en framträdande företrädare för den fredliga kampen mot apartheid.

Under Mandelas 27-åriga fängelsevistelse, varav 18 år på Robben Island, var han en viktig symbol för kampen mot apartheidregimen både inom och utanför Sydafrika. Övergången till ett mer försonligt budskap under 1980-talet banade väg för Mandelas frigivning i 1990, för Sydafrikas fredliga övergång till en representativ demokrati och för Mandelas val till president efter avskaffandet av apartheid.

Efter sitt presidentskap har Nelson Mandela fortsatt att engagera sig i politiska och diplomatiska frågor. Han har belönats med över 100 utmärkelser, däribland Nobels fredspris 1993. Mandela är känd som Madiba i Sydafrika, vilket är en hederstitel som användes för att titulera äldre medlemmar av Mandelas klan men som har blivit synonymt med Nelson Mandela. Det förekommer även bland vissa sydafrikaner att han kallas för 'mkhulu', vilket betyder farfar.


Tack Madiba, för allt du gjort för Sydafrika!
Filmtips #3 :

Son of Africa, Father of a Nation :
a documentary on the life of Nelson Mandela

Jag lärde mig jättemycket om både Nelson Mandela och om Sydafrikas historia genom denna film. Många intervjuer med Madiba + video från olika viktiga händelser gjorde dokumentären intressant och lärorik.

Rekommenderas varmt!

Inga kommentarer: